Vilhelm Moberg

Sista brevet till Sverige av Vilhelm Moberg

  • Titel: Nybyggarna
  • Författare: Vilhelm Moberg
  • Förlag: Bonier Pocket
  • ISBN: 978-91-7429-311-1
  • Serie: Utvandrarserien #4
  • Antal sidor: 398
  • Finns hos: Adlibris / Bokus

Handling: Sista brevet till Sverige avslutar Vilhelm Moberg Utvandrarserien, lika storslaget som han inledde den. Karl Oskar och Kristina är gamla, deras liv börjar ta slut, och de kan se tillbaka på ett hårt men också lyckligt liv tillsammans. Ett liv som på många sätt har blivit bättre för dem och deras familj.

Kommentar: Äntligen har jag avslutat denna serie, känns som jag har hållit på att läsa denna i evigheter. Jag är glad att jag läst dessa Svenska klassiker trots att jag inte är helt hänförd av dem. Men det har varit intressant att läsa och detta är en intressant och bra avslut på denna romansvit. 

Serien ger en ett bra perspektiv hur det var för de svenskar som utvandrade till Amerika. Det kändes som att jag lärde mig en hel del, här var det intressant att läsa om inbördeskriget och indianernas situation. 

Mitt största problem med denna serie har varit att Moberg använt sig av dialekt i dialogen, det har gjort att det tagit mig längre tid att läsa än vanligt då jag måste läsa om dialogerna för att förstå vad de pratar om. Det andra problemet jag haft är att jag tyckt att böckerna varit för långa och långdragna, tack och lov är denna kortare och inte lika seg. 

Bra personskildringar, stundtals oerhört sorglig, men på det hela taget en värdigt avslut. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s