Vilhelm Moberg

Nybyggarna av Vilhelm Moberg

  • Titel: Nybyggarna
  • Författare: Vilhelm Moberg
  • Förlag: Bonier Pocket
  • ISBN: 978-91-7429-310-4
  • Serie: Utvandrarserien #3
  • Antal sidor: 681
  • Finns hos: Adlibris / Bokus

Handling: Det börjar stegvis gå Karl Oskar väl i händer: majsen ger mångfaldig utdelning och snart är han både nämndeman och kyrkvärd i det växande samhället. Brodern Robert följer tillsammans med Arvid lycksökarströmmen till guldet i Kalifornien. Kristina har svårt att förlika sig med det nya tungomålet och nybyggarlivets andliga traditionslöshet. 

Kommentar: Årets första utläsa bok blev del tre i Vilhelm Mobergs Utvandrarserie. 

Nu är de äntligen framme, det är inte längre fokuserat på resandet. Jag tycker helt ok om serien, jag är inte hänförd eller överväldigad men jag är glad att jag läser dessa svenska klassiker. Jag är klart imponerad av efterforskningarna Moberg måste ha gjort och vilket jobb han la ner på denna serie men den griper inte riktigt tag i mig. Det känns dock som att jag lär mig en hel del om hur det var för, det uppskattar jag verkligen. Mitt största problem med denna bok är att den är på tok för lång och långdragen, det blir en för långrandig läsupplevelse. 

Nu har Karl-Oskar och Kristina fått ordning på tillvaron i Amerika, just Kristina är min favorit karaktär i den här serien. Intressant att få läsa om Roberts guldgrävaräventyr. 

Jag ser fram emot att läsa sista delen som inte är lika tjock så förhoppningsvis blir det inte så långdraget som jag känt att de tre föregångarna har varit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s