Mats Strandberg

Färjan av Mats Strandberg

Titel: Färjan
Författare: Mats Strandberg
Förlag: Norstedts
ISBN: 978-91-1306-030-9
Språk: Svenska
Antal sidor: 479
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: Ikväll ska 1200 förväntansfulla passagerare åka på en kryssning mellan Sverige och Finland. Men det finns något ondskefullt ombord på den här resan. Mitt i natten är färjan plötsligt avskärmad från omvärlden. Det finns ingenstans att fly. Det finns inget sätt att kontakta land. Och du vet inte vem du kan lita på. 

Mats Strandberg följer upp succén med Engelsfors-trilogin med en spännande skräckroman. Liksom i Engelsfors blandas det socialrealistiska med det övernaturliga, på en plats som många svenskar har en relation till. Här får vi lära känna både passagerare och personal. Den ensamma gamla kvinnan som söker äventyret. Den avdankade schlagerstjärnan som leder karaokekvällarna. Mannen som tidigare jobbat ombord och nu återvänder för att iscensätta ett spektakulärt frieri. Ordningsvakten som med sina tre kollegor försöker kontrollera det dagliga kaoset ombord. De tolvåriga kusinerna som var bästa vänner innan en familjehemlighet kom emellan dem. 

Relationer sätts på prov. Vanliga människor tvingas bli hjältar. Men det som händer den där natten kan också locka fram det värsta i dem. Välkommen ombord på Baltic Charisma. 
~Goodreads.com~
————————————————————————————————————————————
Kommentarer: Jag älskade verkligen Engelsforstrilogin, det är de enda böckerna skrivna av denna författare som jag läst. Vet att han släppt några till. Den här var jag riktigt sugen på trots att skräck egentligen inte är en genre som jag i vanliga fall läser. Jag har egentligen riktigt svårt för skräck i böcker och skräckfilmer ska vi inte ens tala om, de gör inget annat än skrämmer upp mig.

Den som någon gång har rest med en Finlandsfärja kan känna igen sig i både miljön och människorna som reser på denna typ av resa. Mats Strandberg gör ett strålande jobb med att gestalta både miljön och karaktärerna. Nu var det väldigt många år och jag menar verkligen många år sedan jag åkte färja, detta är verkligen inget som jag är dragen till eller ens vill åka på. Dels är jag livrädd för öppet hav och ursäkta mig men dessa människor som är på dessa färjor, nej tack. Ni vet de som är där för att dricka sig redlösa, fyllorna, svensexorna etc etc. Där har författaren träffat så rätt, för ja såhär idiotiskt beter sig faktiskt vissa människor på såna här båtar.

Varje kapitel är uppbyggd på så sätt att vi får följa de olika karaktärerna/passagerarna. När man låter flera karaktärer komma till tals kan det ibland lätt bli rörigt men absolut inte här, jag blir inte förvirrad alls och det finns ingen karaktär som jag tyckte var ointressant eller tråkig att följa.

Själva skräckhistorien är också bra. Jag ska väl säga att jag blev inte rädd utan mer äcklad då det var groteskt, obehagligt och otäckt. Det är väldigt mycket blod och “splatter” och visst ibland rent av läskigt. Jag får en klaustrofobisk känsla, de kan ju inte komma därifrån med tanke på att de sitter fast på den där färjan mitt ute i ingenstans, det går liksom inte att fly.

Mitt enda problem med den här boken är att jag tyckte den blev lite seg i mitten och att det blev lite väl rörigt mot slutet, boken kunde ha kortats ner med en 100 sidor i alla fall.
Jag var inte så pigg på att sätta min fot på en färja innan jag läste denna och nu ännu mindre. Vill gärna ha mer skräck av Mats Strandberg för det här kunde han verkligen.

Betyg: 4 av 5.

Böcker jag läst av Mats Strandberg:
Cirkeln
Eld
Nyckeln

14 reaktioner till “Färjan av Mats Strandberg”

  1. Aha, Färjan. Jag tyckte att jag kände igen litet av handlingen, och inser nu att den gick som sommarföljetong i SvD förra året. Jag brukar inte gilla den typen av romaner, och man måste tvinga mig med våld om jag skall gå på en Finlandsfärja 😉 Har kanske för många fördomar om både genren och folket på Finlandsfärjor. Så, jag läste aldrig följetongen, mer än något enstaka avsnitt på slutet, de två sista tror jag. Men jag kanske borde utmana mig själv och läsa den här boken, och se om mina fördomar kommer på skam. Blir rätt så nyfiken på personskildringarna faktiskt. Tack för tipset!

    Gilla

  2. Kan verkligen rekommendera den 🙂 Jag har inte varit något fan av färjor innan den men efter att ha läst den känner jag tack men nej tack 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s