Charles Dickens

En julsaga av Charles Dickens

Titel: En julsaga
Författare: Charles Dickens
Förlag: Modernista Tusen tack för recension exemplaret
ISBN: 978-91-7499-733-0
Original titel: A christmas carol
Språk: Svenska
Antal sidor: 93
Finns hos: Adlibris / Bokus 

**********************************************************************************************************************
Handling: Förutom att vara Charles Dickens överlägset mest berömda verk är det sannolikt världens mest lästa bok om julen. En julsaga [1843] berättar historien om Ebenezer Scrooge, en snål och elak kapitalist som genomgår en total omvändelse och blir en god människa efter att ha hemsökts av spöken på julaftonsnatten.

Ett flertal gånger har boken också filmatiserats och dramatiserats, i regel som ett enkelt spel om moral. Men det märkliga sätt på vilket människorna omkring huvudpersonen ter sig lika overkliga som spöken, fram till dess att Scrooge träffas av sin hårda insikt, gör den här korta romanen till en unik psykologisk resa.
~Modernista.se~
————————————————————————————————————-———-

Kommentarer: Först måste jag börja med att säga att jag tokälskar detta omslag, jag tycker att det är så himla fint. Nu har det ingenting att göra med själva handlingen men jag vet inte jag älskar det, får man tolka det som man vill kan det ju faktiskt vara en av de tre andrar som besöker Scrooge.

En julsaga är det många som känner igen, man har sett den som film säkert ett åtskilliga gånger det finns hur många tolkningar av denna klassiker. Jag själv har sett flera olika filmatiseringar av den både tecknade och animerade, min favorit är den med Musse Pigg.   

Jag har läst den här boken på engelska för många år sedan så det var trevligt att få läsa den även på svenska. Det är en fin bok som passar riktigt bra att läsa såhär i juletid, önskade bara att det låg en massa snö ute för att få den perfekta stämningen.

Jag gillar verkligen denna berättelse. Det är en spökhistoria trots att den inte alls är läskig, det är en vacker saga som inger hopp samt en viktig påminnelse om varför julen är viktig. Speciellt nu i vår tid när större delen istället handlar om att köpa en massa prylar, dyra prylar som man egentligen inte behöver. Här får man en funderare vad som egentligen är syftet med julen.

Språket är otroligt vackert och levande, inte alls svårt att förstå trots att den skrevs på 1800-talet. Miljöerna är helt underbart beskrivna och levande.

Det här är en klassiker som jag verkligen rekommenderar att läsa.

Betyg: 4 av 5.

4 reaktioner till “En julsaga av Charles Dickens”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s